zondag 3 maart 2013

Nieuwe Bijbelstudiegroep in Knesset goed begonnenMeer dan dertig Knessetleden namen deel aan de eerste wekelijkse Bijbelstudie, georganiseerd door de nieuwe centrumpartij Yesh Atid, die alle Israëli's heeft opgeroepen om zowel de Bijbel te bestuderen als de natie te dienen.

We hebben al meerdere malen geschreven over de Bijbelstudiegroep van de premier, die Benjamin Netanyahu in 2011 heeft hervat. Nu gaat de Knesset verder in deze trend door met zijn eigen wekelijkse sessie van verlichting door de Schrift te beginnen.

Het initiatief kwam van één van de nieuwe partijen in de Knesset, de centrumpartij Yesh Atid, die zowel seculiere als religieuze parlementsleden telt.

Ondanks een verkiezingscampagne waarin werd aangedrongen op het beëindigen van de vrijstellingen van dienstplicht en de overdreven sociale uitkeringen aan de ultra-orthodoxe Joodse bevolkingsgroep, waarna de ultra-orthodoxe leiders Yesh Atid antireligieus noemden, is juist deze partij er sinds de verkiezingen het meest mee bezig, meer Israëli's tot het bestuderen van de Bijbel te bewegen.

De Bijbelstudie in de Knesset werd dinsdag geleid door de Yesh Atid parlementariërs rabbi Shai Piron, rabbi Dov Lipman en Torahgeleerde dr. Ruth Calderon. Meer dan 30 Knessetleden namen deel aan de eerste bijeenkomst.

'Als je de Knessetleden en de medewerkers ziet, van ultra-orthodox tot seculier, die samen de Torah bestuderen, dan zie je de goede omgeving die we in deze Knesset scheppen', zei Lipman in The Times of Israel.

In Israël bestaat een groeiend besef, dat de Bijbel de basis moet vormen van de cultuur en het beleid van de Staat, maar dat de ultra-orthodoxie niet het monopolie mag bezitten op de interpretatie van de Bijbel of op de betekenis van het Jood-zijn.

Bron: IsraelToday

Read: New Knesset Bible study group off to strong start