zaterdag 2 maart 2013

Turks premier Erdogan noemt Zionisme een misdaad tegen de menselijkheidDe premier van Turkije, Tayyip Erdogan, heeft het Zionisme een “misdaad tegen de menselijkheid” genoemd en vergeleek het met antisemitisme, fascisme en islamofobie, sprekende op een forum van de Verenigde Naties afgelopen woensdag 27 feb.’13. Erdogan sprak op het Vienna Forum van de Alliance of Civilizations, een nevenorganisatie van de VN die de dialoog bevordert tussen de Islam en het Westen.

Premier Benjamin Netanjahoe heeft donderdagavond de uitspraken van premier Erdogan scherp veroordeeld. “Dit is een duistere en leugenachtige uitspraak van het soort waarvan we meenden dat ze reeds lang uit de wereld waren verdwenen,” zei Netanjahoe.

De signalen werden uitgezonden voorafgaande aan het bezoek van minister John Kerry aan het Midden-Oosten, waarbij hij eveneens Turkije zal aandoen. Kerry wordt reeds vandaag vrijdag in Ankara verwacht waar hij naar verluidt de Turkse leiders zal ontmoeten. Algemeen wordt verwacht dat Kerry de kwestie van de verzuurde relaties tussen Ankara en Jeruzalem zal aankaarten.

Intussen hebben de Verenigde Staten vandaag vrijdag de uitspraken van premier Erdogan veroordeeld. “Wij verwerpen premier Erdogan’s karakterisering van het Zionisme als een misdaad tegen de menselijkheid, die beledigend en verkeerd is,” zei Tommy Vietor, de woordvoerder van het Witte Huis. “Wij moedigen alle volkeren van alle religies en overtuigingen aan om haatzaaiende woorden en daden te verwerpen en de huidige verschillen bij te leggen,” zei hij.

Bron: Brabosh

US Secretary of State Kerry slams Turkey PM's speechUN chief Ban Ki-Moon belatedly condemns Turkey PM's commentsUpdate: Eindelijk iets goed uit de EU!