zondag 11 november 2012

Kristallnacht herdacht in Amsterdam


In de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam is donderdag de Kristallnacht herdacht. Tijdens de bijeenkomst sprak onder anderen oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen. Na afloop volgde een kranslegging.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 staken nazi's in Duitsland 267 synagogen in brand, werden duizenden winkels en woningen vernield en 92 joden vermoord. Deze gewelddadige gebeurtenis ging de geschiedenis in als de Kristallnacht.

Het Centraal Joods Overleg (CJO) organiseerde de Kristallnachtherdenking een dag eerder dan normaal, aangezien het dit jaar tijdens de sabbat (de vrijdag voor zonsondergang tot de zaterdag na zonsondergang) valt.

Het CJO wil ook dit jaar tijdens de Kristallnachtherdenking stilstaan bij elke vorm van antisemitisme en racisme in de huidige samenleving. 'Wij maken ons zorgen over de wijze waarop in deze tijd het antisemitisme zich opnieuw manifesteert. In sommige segmenten van de samenleving is jood een scheldwoord geworden.' Antisemitisme is volgens het CJO op internet veruit de meest voorkomende discriminerende uiting. Joden die een keppeltje dragen, worden op straat nageroepen, aldus de organisatie.

'Door stil te staan bij de Kristallnacht, een dieptepunt van antisemitisch geweld in de geschiedenis, wil de joodse gemeenschap in Nederland het signaal afgeven alert te blijven', stelt het CJO.

Op vrijdag wordt de Kristallnacht wel op andere plekken herdacht door diverse organisaties, onder meer bij het stadhuis in de hoofdstad, in Breda, Tilburg en Westerbork.

Bron: Parool

Kristallnacht herdacht in synagoge


De bijeenkomst in de synagoge (Snoge Amsterdam) werd gevolgd door een kranslegging bij de Hollandse Schouwburg.

Burgemeester Eberhard van der Laan was een van de sprekers tijdens de herdenking, die georganiseerd werd door het Centraal Joods Overleg (CJO).

Precies 73 jaar geleden vond in nazi-Duitsland de Kristallnacht plaats. Daarbij werden 267 synagogen in brand gestoken, 7500 winkels verwoest en 92 joden vermoord. Deze explosie van antisemitisch geweld vormde de inleiding op de volledige uitstoting en uiteindelijk de vernietiging van miljoenen Europese joden.

Bron: AT5