zondag 11 november 2012

Nederland herdenkt Kristallnacht


Op diverse plekken in Nederland is vandaag de Kristallnacht herdacht. Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat in de nacht van 9 op 10 november 1938 nazi's in Duitsland synagogen in brand staken en winkels en woningen van joden vernielden.

De nacht vol aanslagen bleek het startsein voor de vervolging van joden in Europa.

In Amsterdam was oud-burgemeester Ed van Thijn spreker tijdens de herdenking op de hoek Zwanenburgwal-Amstel bij het stadhuis. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) opende de herdenking van het Centraal Joods Overleg in de Stopera.

In herinneringscentrum Westerbork waren onder anderen Duitse studenten en leerlingen uit Lingen en Nordhorn aanwezig bij de herdenking. Op het programma stonden onder andere een fakkeloptocht en een overdenking, uitgesproken door staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid).

Ook in Breda, Tilburg, Wageningen, Haarlem, Dordrecht en Nijmegen werd stilgestaan bij de pogrom van zeventig jaar geleden.

Ook in de rest van de wereld werd de Kristallnacht herdacht. In Berlijn woonde de Duitse bondskanselier Angela Merkel met joodse religieuze leiders een herdenkingsplechtigheid bij in de grootste synagoge van de stad.

Merkel zei dat vreemdelingenhaat, racisme en antisemitisme in Europa niet opnieuw een kans mogen krijgen. ,,Dat geldt ook voor de Arabische regio en andere delen van de wereld'', aldus Merkel. ,,In Duitsland mag niemand zwijgen wanneer een rabbijn op straat wordt aangevallen of wanneer een joodse begraafplaats wordt geschonden.''

Bron: nrc.nl

Remembering Kristallnacht