donderdag 8 november 2012

Syrisch geweervuur treft Israëlische legerjeep, en meer Golan Hoogte


Een Israëlisch legervoertuig, dat maandagavond langs de grens met Syrië patrouilleerde, is beschadigd door geweervuur van Syrische zijde. De soldaten in het voertuig bleven ongedeerd, zo werd gemeld.

Hoewel Israëlische functionarissen denken dat het om verdwaalde kogels gaat, en de strijders aan Syrische zijde niet opzettelijk de Israëli's beschoten, laat het incident wel weer zien hoe dicht de Syrische burgeroorlog bij de grenzen van Israël is gekomen

Afgelopen week heeft de Israëlische stafchef de IDF in verhoogde staat van paraatheid gebracht wegens de toenemende bezorgdheid, dat zowel de Syrische regering als de rebellen proberen om Israël in de strijd te betrekken.

Israël bezorgd over Syrische tanks nabij Golan


Zaterdag zijn drie Syrische tanks de gedemilitariseerde zone tussen Syrië en de Golan Hoogvlakte bij het dorp Bir Ajam binnengereden, om daar tegen de rebellen te strijden.

Ooggetuigen meldden een zware schotenwisseling. Er zijn een aantal inslagen van mortiergranaten in de bufferzone waargenomen. Het is het eerste incident van dit soort in veertig jaar

De Israëlische strijdkrachten zijn bezorgd dat de Syrische burgeroorlog kan overslaan naar het grondgebied van het Heilige Land.

De Israëlische stafchef Benny Gantz heeft zondag de Golan Hoogvlakte bezocht en opdracht gegeven tot een verhoogde staat van paraatheid. Het leger zal niet tolereren dat het Syrische conflict zich uitbreidt tot Israëlisch grondgebied.

Syrische granaten komen neer op Golanhoogten


Drie mortiergranaten, afgevuurd door Syrische troepen, kwamen donderdagochtend vroeg neer nabij het dorp Alonei Habashan op de Golanhoogten. Een ervan kwam in een woonwijk neer, maar veroorzaakte geen letsel of schade.

Functionarissen menen dat de granaten uit de koers zijn geraakt bij een gevecht tussen Syrische regeringstroepen en rebellen net over de grens.

Maar het aantal projectielen dat de laatste tijd de grens overschrijdt, en dat deze steeds nauwkeuriger zijn gericht, suggereert dat de Syriërs mogelijk opzettelijk Israël beschieten.

Na de grensschending werden Israëlische troepen in het noorden van het land in verhoogde staat van paraatheid gebracht, en de Israëlische legerleider luitenant-generaal Benny Gantz waarschuwde dat 'de Syrische problemen onze problemen kunnen worden.'

De IDF divisie, die gelegerd is in de noordelijke Golan, 'is klaar voor elk moment waarop het schieten van richting zal veranderen en op ons wordt gericht, zei een Israëlische legerwoordvoerder volgens The Jerusalem Post.

Israël blijft bezorgd, dat beide partijen in het Syrische conflict op elk moment kunnen proberen om Israël in de strijd te betrekken voor hun eigen politieke en militaire winst. Indien dit zou gebeuren, dan zal ongetwijfeld de Libanese terroristische militie Hezbollah zich in de strijd mengen en zijn rakettenarsenaal afvuren op het noorden van Israël.

Bron: IsraelToday-NL