donderdag 8 november 2012

Netanyahu: Geen toestemming nodig voor aanval op Iran


In de aanloop naar de verkiezingen op 22 januari heeft premier Benjamin Netanyahu maandag een interview gegeven op Channel 2, waarin hij harder dan ooit sprak over Iran, en zich stevig positioneerde als de kandidaat voor veiligheid.

Toen hij werd bevraagd over Israëls klaarblijkelijke terughoudendheid om militair in actie te komen tegen het Iraanse opstandige nucleaire programma zonder Amerikaanse toestemming, maakte Netanyahu duidelijk dat hij bereid was om zonder iemands toestemming in actie te komen.

'Toen de voormalige premier David Ben-Gurion de oprichting van de Staat Israël uitriep, had hij toen de toestemming van de Amerikanen? Toen oud-premier Menachem Begin de Iraakse kernreactor bombardeerde, was dat met de instemming van de Amerikanen?' vroeg Netanyahu.

Netanyahu benadrukte, dat de dagen dat het Joodse volk smeekte om te overleven, voorbij waren, 'Toen wij geen Staat hadden, toen we geen leger hadden, en toen iemand dreigde ons te vernietigen en ons vervolgens daadwerkelijk vernietigde, toen gingen we naar anderen en smeekten hen om hulp. Vandaag smeken we niet, we bereiden ons voor.'

De interviewer zette Netanyahu onder druk met de vraag, of hij Israël al dan niet in gevaar brengt met zo'n gevaarlijk beleid, een gedachte die kenmerkend was voor de verkiezingscampagne van zijn politieke tegenstanders.

In zijn antwoord herhaalde Netanyahu wat hij en minister van defensie Ehud Barak al maanden zeggen - dat een preventieve aanval op een niet-nucleair Iran veel minder gevaarlijk zal zijn dan te maken hebben met een nucleair bewapende Islamitische Republiek.

'We kunnen ons niet veroorloven om onze kop in het zand te steken', zei de premier. 'Er bestaat geen twijfel over Irans voornemen om Israël te vernietigen. Het is geen bluf. Als er geen andere manier is om Iran te stoppen, is Israël bereid om op te treden.'

Bron: IsraelToday-NL

Lees ook: Netanyahu belooft einde te maken aan kernwapenprogramma Iran

Read: Netanyahu says he doesn't need permission to strike Iran