zaterdag 27 februari 2010

Aardbeving in Chili

Een zeer zware aardbeving in Chili heeft aan zeker 147 mensen het leven gekost. De nationale hulpcoördinator denkt dat dat aantal niet drastisch zal toenemen. In delen van het land is de noodtoestand uitgeroepen.

Volgens de Amerikaanse geologische dienst had de beving een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. De aardbeving was vanochtend om half acht vanmorgen, half drie 's nachts plaatselijke tijd. Er waren vanochtend ook nog enkele zware naschokken in Chili.

Het epicentrum lag in de Grote Oceaan, negentig kilometer van de kuststad Concepción en 400 kilometer ten zuiden van hoofdstad Santiago.



Voor veel landen aan de Stille Oceaan is een tsunami-waarschuwing van kracht na de zware aardbeving die Chili vanochtend trof. De waarschuwing is afgekondigd voor alle landen langs de Midden- en Zuid-Amerikaanse kust en de Noord-Amerikaanse kust.

Tot nu toe lijkt de situatie mee te vallen, er zijn vooral grote vloedgolven gemeld. Grote schade is tot nu toe uitgebleven.

De kust bij het Chileense Valparaïso werd twintig minuten na de aardbeving getroffen door een tsunami van ruim een meter hoog. Het is nog niet bekend of die ook schade heeft aangericht.

Het is moeilijk te bepalen hoe groot de tsunamigolven zullen zijn. De golven kunnen een hoogte van tien meter bereiken, maar ook geheel afzwakken. Een tsunamigolf beweegt zich ongeveer zo snel als een vliegtuig.

Paaseiland
De kust van Paaseiland is al ontruimd. Ook op Hawaï worden burgers gewaarschuwd voor de vloedgolf: ze zullen vanmorgen gewekt worden met sirenes. "De mensen moeten wegblijven bij de kust", zegt een plaatselijke overheidsfunctionaris. "We sluiten alle stranden en mensen wordt gevraagd weg te gaan."

Op de Chileense eilandengroep Juan Fernandez heeft een vloedgolf volgens lokale media al ernstige schade aangericht. Hoe groot de schade daar precies is, is nog niet duidelijk, omdat het contact met de afgelegen eilanden moeizaam verloopt.

 Bron: NOS 1 & NOS 2

"Ook zult gij horen van oorlogen en van geruchten van oorlogen. Ziet toe, weest niet verontrust; want dat moet geschieden, maar het einde is het nog niet. Want volk zal opstaan tegen volk, en koninkrijk tegen koninkrijk, en er zullen nu hier, dan daar, hongersnoden en aardbevingen zijn. Doch dat alles is het begin der weeën." (Mattheüs 24:6-8)

"En er zullen tekenen zijn aan zon en maan en sterren (denk o.a. aan spiraal onlangs bij/in Noorwegen), en op de aarde radeloze angst onder de volken vanwege het bulderen van zee en branding (tsunami's), terwijl de mensen bezwijmen van vrees en angst voor de dingen, die over de wereld komen. Want de machten der hemelen zullen wankelen. En dan zullen zij de Zoon des mensen zien komen op een wolk, met grote macht en heerlijkheid. Wanneer deze dingen beginnen te geschieden, richt u op en heft uw hoofden omhoog, want uw verlossing (die van de gelovigen in Jezus) genaakt." (Lukas 21:25-28)