zaterdag 17 april 2010

Eerste Stolpersteine voor Hilversum (2009)

publicatiedatum: woensdag 13 mei 2009

In aanwezigheid van onder anderen burgemeester Ernst Bakker in de Kerkstraat tegenover nummer 104, ter nagedachtenis aan de familie Schijveschuurder en Jacob Vrachtdoener. Zij werden in 1943 vanuit dit pand gedeporteerd en vermoord in Sobibor.

Het Duitse woord Stolpersteine betekent letterlijk struikelstenen, maar wordt doorgaans vertaald als stenen des aanstoots. De Stolpersteine zijn vierkante stenen van 10x10x10 cm met een messing kapje waarin de namen en de data van geboorte, deportatie en overlijden worden gestanst van Joodse inwoners, die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. De stenen komen te liggen in de trottoirs voor de huizen waar zij hebben gewoond.

Het Stolpersteineproject is een initiatief van de Duitse kunstenaar Günther Demig. Hij wil met de gedenkstenen uiting geven aan zijn weerzin tegen de nazipraktijken. Vanuit zijn overtuiging “Ein Mensch ist erst vergessen, wenn sein Name vergessen ist” heeft hij inmiddels zo’n dertienduizend stenen persoonlijk in verschillende Europese landen gelegd.

Burgemeester en wethouders besloten enige tijd geleden om de Joodse gemeenschap in Hilversum een kunstwerk aan te bieden. De invulling en uitvoering daarvan werd overgelaten aan de gemeenschap zelf. Het bestuur van de Joodse gemeenschap koos voor de Stolpersteine om zo de namen van de Joodse medeburgers blijvend te herinneren bij hun laatste thuis. In Hilversum worden er circa duizend!!! Stolpersteine gelegd.

http://www.stolpersteine.nl/

Stolpersteine in Hilversum

HILVERSUM - De eerste 'Stolpersteine' worden 6 mei voor het pand aan de Kerkstraat 104 in Hilversum aangelegd. Dit zijn kleine plaatjes van tien bij tien bij tien centimeter die aan de bovenkant voorzien zijn van een messing plaatje.

In dit plaatje worden de gegevens gegraveerd van Joodse burgers die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord in de vernietigingskampen. De steentjes komen te liggen in het trottoir voor de woning waaruit de mensen zijn weggevoerd. In Hilversum worden de komende tijd ongeveer duizend!!! steentjes gelegd.

Het college van burgemeester en wethouders heeft enige tijd geleden besloten om de Joodse Gemeenschap in Hilversum een kunstwerk aan te bieden. De invulling en uitvoering daarvan werd overgelaten aan de keuze van de gemeenschap zelf. Het bestuur van de Joodse Gemeenschap koos voor de stolpersteine om zo de namen van Joodse medeburgers blijvend te herinneren bij hun laatste thuis.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Stolpersteine

























http://geschiedenis.vpro.nl/artikelen/43340204/

Update: Monument voor Joden krijgt kans in Arnhem