woensdag 22 juni 2011

Luchtalarm-oefening stuurt Israëli's naar schuilkelders

Civiele verdedigingsoefening 'Turning Point 5' simuleert massale aanval op Israël met ballistische raketten door Iran, Syrië, Libanon en Gaza.

Sirenes gaven woensdagochtend het signaal Luchtalarm en lieten Israëli's in het hele land naar hun schuilkelders rennen. Zelfs leden van de Knesset moesten schuilen, terwijl premier Benjamin Netanyahu's kabinet vergaderde in een geheime ondergrondse bunker.

Het luchtalarm was onderdeel van een landelijke oefening van de civiele verdediging, "Turning Point 5." De oefening van een week, die zondag begon, simuleerde kritische schade aan de nationale infrastructuur van Israël als gevolg van een aanval met ballistische raketten.

Israël blijft bezorgd dat de islamitische strijdkrachten in Libanon, Syrië en Iran binnenkort hun uitgebreide wapenarsenaal kunnen gebruiken voor een verwoestende gecoördineerde aanval op de Joodse staat.

Het gevaar is de laatste tijd toegenomen nu Syrië in de greep is van een nationale opstand, die naar verwachting zal eindigen met de val van dictator Bashar Assad. Veel Israëli's zijn bang dat als Assad geen uitweg ziet, hij kan proberen een erfenis voor zichzelf veilig te stellen door een laatste http://www.blogger.com/img/blank.gifaanval tegen Israël te lanceren.

Als het falende regime van Syrië Israël zou aanvallen, is het bijna zeker dat de Hezbollah militie, die Libanon beheerst, hetzelfde zou doen, en dat Iran vergeldingsacties van Israël zou gebruiken om zijn eigen aanval te rechtvaardigen.

Bovendien gelooft men dat de door Hamas geregeerde Gazastrook nog steeds beschikt over duizenden korte- en middellange-afstand raketten.

Israëlische militaire functionarissen schatten dat in de volgende oorlog, de kleine Joodse staat tot 800 raketten per dag zal worden getroffen.http://www.blogger.com/img/blank.gif

Bron: IsraelToday.nl

Read in English: Air raid sirens send Israelis to bomb shelters

Read also: Vilna’i: We've never been better prepared for all-out war