woensdag 10 maart 2010

Netanyahu: Oost-Jeruzalem uitgezonderd van de tijdelijke bevriezing van de bouw in de nederzettingen.


De Amerikaanse vicepresident Joe Biden tijdens zijn bezoek aan Jeruzalem op 9 maart. Foto ANP

Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de bouw goedgekeurd van 1.600 nieuwe woningen voor Joodse kolonisten in Oost-Jeruzalem. Het besluit kwam er op het moment dat de Amerikaanse vice-president Joe Biden de Heilige Stad bezoekt.

Officieel is Biden in Israël om er over het heropleven van het "vredesproces" te praten, maar uiteindelijk gingen de gesprekken met premier Benjamin Netanyahu over het door Israël geprefereerde onderwerp: de veronderstelde "existentiële" Iraanse nucleaire dreiging.

De 1.600 extra woningen komen in de "joodse" wijk Ramat Shlomo, in het door Israël na de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 geannexeerde Westbank-gebied. Die annexatie wordt niet door de internationale gemeenschap erkend. Maandag had de Israëlische minister van Milieu Gilad Erdan al de constructie aangekondigd van 112 wooneenheden in Beitar Ilit, nabij Bethlehem, ten zuiden van Jeruzalem.

Op vraag van de VS had de rechtse regering-Netanyahu eind november een bouwstop van tien maanden in bezet Palestijns gebied gedecreteerd, maar had daar zoveel uitzonderingen aan vastgeknoopt -de stop geldt niet voor Oost-Jeruzalem, geplande werken op de Westbank mogen wel uitgevoerd worden.

Bron: HLN.BE


Premier van Israël Netanyahu en Joe Biden blijken zeer goed overeen te komen.