dinsdag 19 oktober 2010

Monument Joodse Dove slachtoffers naziregime onthuld


In het Hortusplantsoen in Amsterdam is zondagmiddag een monument onthuld ter nagedachtenis aan de dove joodse slachtoffers van het naziregime. De stichting DovenShoah heeft het initiatief daartoe genomen. Die stichting houdt zich bezig met het bestuderen en onder de aandacht brengen van de joodse dovencultuur in Nederland.

Tegenover het Hortusplantsoen zat de voormalige dovenschool waar Duitsers in de Tweede Wereldoorlog dove joden verzamelden voor transport naar de concentratiekampen.

Het figuratieve beeld is ontworpen door Truus Menger (85), voormalig verzetsstrijdster en maker van meerdere oorlogsmonumenten. Het nieuwe monument werd in de nacht voor de onthulling besmeurd met zwarte verf. DovenShoah slaagde er gelukkig in het beeld nog voor de onthulling weer schoon te krijgen (Over de motieven en de daders is nog niks bekend). Het monument werd onthuld door Anna Vos-van Dam samen met Hedy d’ Ancona. 

Hoeveel dove joden in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd naar de concentratiekampen is niet precies duidelijk, omdat dat niet werd vastgelegd. De zegsman van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zegt dat zijn organisatie niet weet hoe groot deze groep zal zijn geweest: "Joods-zijn werd wel opgenomen in het bevolkingsregister, maar doofheid niet." De stichting DovenShoah probeert zoveel mogelijk verhalen van dove joodse overledenen te achterhalen en te documenteren.

Voor zover bekend is het initiatief van DovenShoah het eerste monument ter wereld om deze specifieke groep te herdenken.

Bron: doof.nl

Bekijk ook video op: AT5