zaterdag 22 januari 2011

Nieuwe tentoonstelling Joods Historisch Museum





Wie niet weg is, is gezien 29 november 2010 t/m 8 mei 2011

Joods Nederland na 1945

Foto tentoonstelling Wie niet weg is, is gezien. Foto: Daniel CohenHet Joods Historisch Museum presenteert vanaf 29 november 2010 een grote overzichtstentoonstelling over joods Nederland ná de Tweede Wereldoorlog onder de titel Wie niet weg is, is gezien. Ondanks de kaalslag van de oorlog kent Nederland na 1945 een rijk en bloeiend joods leven. Joden pakten de draad weer op, sloegen nieuwe wegen in en vormden met ideologische, etnische en religieuze verbanden een vitale en groeiende joodse gemeenschap.

Joden worden in Nederland sinds 1945 vooral geassocieerd met oorlog, verdriet en verlies. De andere kant, de vitaliteit van deze periode, is lange tijd onderbelicht gebleven. Na de oorlog werd door velen aangenomen dat joden hier geen toekomst meer zouden hebben. Voor veel overlevenden was het ultieme doel om te vertrekken naar elders, onder meer naar Israël. Maar in de jaren zeventig keerde langzaam het tij en groeide er een veelzijdig, toekomstgerichte joodse gemeenschap in Nederland.

In deze tentoonstelling wordt de verscheidenheid van joods Nederland getoond: de terugkeer uit de oorlog, de emigratie, de verwerking van de ondergane ellende, het hervatten van de relaties met de niet-joodse omgeving en nieuwe wegen op joods gebied. Hoe pakten de joden in de eerste decennia na de oorlog hun leven weer op? Wat waren de doorslaggevende gebeurtenissen? En hoe kwam de gemeenschap weer tot bloei?

Lees verder: JHM

Boris Kowadlo 29 november 2010 t/m 6 maart 2011

Fotograaf tussen herinnering en toekomst

Boris Kowadlo, Jongensportret, Israël, 1950-1952. Spaarnestad PhotoHet Joods Historisch Museum toont t/m 6 maart 2011 een overzicht van het oeuvre van de Nederlands-Poolse fotograaf Boris Kowadlo. Hij was in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw de bekendste en belangrijkste fotograaf van het joodse leven in Nederland. Deze fototentoonstelling vindt gelijktijdig plaats met een grote expositie waarin een beeld gegeven wordt van joods Nederland in de afgelopen 65 jaar.

Boris Kowadlo (1911-1959), op negentienjarige leeftijd vanuit Polen naar Amsterdam gevlucht, begon zijn fotocarrière net na de Tweede Wereldoorlog met indrukwekkende foto's van de vervallen Amsterdamse jodenbuurt. De opnames, die gepubliceerd zijn in het boek Het Verdwenen Ghetto, maken duidelijk welke vernietigende uitwerking de Sjoa heeft gehad, en de leegte waarin de overlevenden verder moesten. Het vastleggen van de herinnering aan de verdwenen vooroorlogse wereld bleef ook later een belangrijk aspect in Kowadlo's fotografie.

Lees verder: JHM