donderdag 22 maart 2012

Dader aanslag Toulouse dood na sprong uit raam / Toulouse jihadist gunman dead

De dader van de aanslag op een Joodse school in Toulouse, Mohammed Merah (24), die eerder drie Franse militairen van Noord-Afrikaanse afkomst vermoordde, is donderdag tijdens een vuurgevecht omgekomen.

De Franse politie had hem levend willen inrekenen, maar de terrorist sprong al schietend uit een raam (waarbij hij een schot in het hoofd kreeg). Toen hij de grond raakte was hij dood.

Tijdens het vuurgevecht dat een eind maakte aan een lange belegering zouden honderden kogels zijn afgevuurd. Drie agenten raakten lichtgewond. De minister van Binnenlandse Zaken van Frankrijk, Claude Guéant, verklaarde dat de agenten zelden iemand hadden gezien die “die zo gewelddadig was”.

In de nacht van dinsdag op woensdag omsingelden Franse elitetroepen het appartement van de dader die eerder deze week drie Joodse kinderen en een Joodse man vermoordde bij de Joodse school Ozar Hatorah (zie foto). De 24-jarige dader zei lid te zijn van Al Quaida-groep Forsane Alizza en beschouwde zichzelf als een salafist. Hij zou ‘Palestijnse kinderen willen wreken’.

Woordvoerders van de Frans-Joodse organisatie Crif reageerden afwijzend op uitspraken waarmee de dader de moord op drie kleine kinderen en een volwassene bij de Joodse school in Toulouse wilde afschilderen als een politieke daad, om 'Palestijnse kinderen te wreken'. "Hoe hij het ook wil rechtvaardigen, het blijft moord", zei Nicole Yardeni, voorzitter van de Crif-afdeling in de regio.

In Nederland zal op zaterdag in de synagogen een herdenkingsgebed worden uitgesproken voor de slachtoffers.

Bron uit: CIDI

Read: Toulouse siege: jihadist gunman dead

Woman went to police about Merah’s radicalism two years ago