zaterdag 23 maart 2013

Christelijke kerk moet terug naar Joodse wortels

Een wat ouder, maar zeer relevant, artikel door Ben Kok



Ref.Dagblad 24-02-2010

Het is goed dat deze krant aandacht besteedt aan de verhouding tussen Joden en christenen, vindt Ben Kok. Maar christenen moeten een stap verder gaan, terug naar de Joodse wortels van hun geloof.

Uit de zeven artikelen in de serie ”Joden en christenen” komt een duidelijk lijn naar voren: vanuit de erkenning van de Joodse basis van ons christelijk geloof door de eerste kerkvaders zijn we snel afgedwaald van een geloof in ”Yeshua ha Mashiach” (Jezus de Messias) naar een verwesterde Christus zonder Thora met veel antisemitisme. Inmiddels al zeventien eeuwen lang.

Herstel is gaande sinds de Shoah, maar gaat niet verder dan het inzicht van Berkhof (1970) met ”verbond, land en volk”. En dat is dan nog lang niet bij alle christenen het geval. Het antisemitisme neemt nu juist weer toe.

Op mijn vijftigste heb ik ontdekt dat we terug moeten naar de Joodse basis van de eerste Yeshua-gemeente te Jeruzalem en die gemeente als modelgemeente moeten nemen. Als we de moed hebben om ons huidige kerkmodel en persoonlijk geloofsleven daarnaar te reorganiseren, zal Gods zegen op ons rusten, zo mag ik al tien jaar ervaren.

Joden persoonlijk leren kennen en vergeving vragen over onze ongelofelijk treurige, met geen pen te beschrijven kerkgeschiedenis, is het eerste. Leren van Joden die net als Isaac da Costa de ”Mashiach ben Joseph”, de lijdende Messias, hebben aanvaard als de Levende Thora, Die ten diepste de enige verbinding met God is, volgt daarna. We zien in Mattheüs 5:17 e.v. dat Yeshua ons groot acht als we de Thora doen en leren, en klein als we dat niet doen.

Hem navolgen in de Bergrede, waarin de Thora in de ware oorspronkelijke bedoeling wordt voorgeleefd, is een veel betere opvatting van ”de wet is vervuld in Yeshua” dan het denken dat de wet na vervulling door Hem heeft afgedaan. Vervulling van de Thora is: Yeshua droeg onze straf voor het overtreden van Gods Thora en Hij laat zien hoe je de Thora naar de Geest moet opvatten. Dus gooi je de Thora niet weg en de Joden erbij –vreselijk dat we dat hebben gedaan!–, maar je leert ”de volle raad Gods” en gaat ernaar leren leven.

We worden alleen behouden door geloof in God, door Yeshua ha Mashiach, zeker niet door wettisch leven volgens regeltjes. Maar vanuit de genade door geloof behouden, leer je leven als Gods kind binnen de principes van de Thora [Wet]. Uiteraard vertaald naar deze tijd, waarbij Yeshua onze tempel is en het ware Offerlam, maar waarbij de richtlijnen van de Thora de norm zijn voor ons leven, door de Geest geleid. Met de sabbat (vrijdagavond tot zaterdagavond), koosjer eten op Bijbelse wijze, de feesttijden des Heeren als Pesach, Shawoeoth (Pinksteren) en Sukkoth (Loofhuttenfeest), met Yeshua ha Mashiach centraal.

Laten we de moed hebben de kerken te ontdoen van heidense invloeden (zoals Kerst, zondag als vervanging van de sabbat, paasfeest in plaats van Pesach en eten zonder Bijbelse richtlijnen). De God van Abraham, Izak en Jakob gaat door met Zijn plan, zowel voor het overblijfsel (Rom. 11:4,5) als op andere wijze voor het volk Israël als geheel.