zondag 8 september 2013

Politie verjaagt stenengooiers van de Tempelberg



Er zijn alweer botsingen geweest op de Jeruzalemse Tempelberg. De politie bestormde het gebied woensdagochtend vroeg, nadat gemaskerde mannen stenen naar bezoekers en agenten hadden gegooid.

De stenengooiers vluchtten de moskeeën op het terrein binnen, en de politie bleef op het terrein. Tegelijkertijd hield de Jeruzalemse politie tientallen busjes tegen, die met Arabieren op weg waren naar de Tempelberg. Ze moesten omdraaien, omdat de politie vermoedde dat ze op rellen uit waren.

Op de Tempelberg stond vroeger de Joodse Tempel, de heiligste plaats van het Jodendom. Vandaag is het gebied, midden in de Oude Stad van Jeruzalem, onder islamitische bestuur, en op de Tempelberg tronen de Rotskoepel en de Al-Aqsa Moskee. Joden mogen daar niet bidden, en de toegang voor niet-moslims is beperkt.

In de afgelopen weken waren de spanningen op de Tempelberg toegenomen. Radicale moslims hadden opgeroepen om de Tempelberg 'te beschermen tegen Joodse bezoekers'.

Dinsdag heeft de politie Sheik Raed Salah gearresteerd, een van de bekendste leiders van de islamistische beweging in Israël. Hij had opgeroepen de Tempelberg te beschermen tegen Joden 'en daarvoor ook hun lichaam te gebruiken'. In een toespraak verklaarde hij dat de Israëlische bezetter de Arabische wereld en Egypte wilde verbranden.

Een rechtbank in Jeruzalem heeft daarom dinsdag Salah voor 180 dagen verbannen uit de Heilige Stad . De sheik wil niet de uitspraak niet accepteren. Aanhangers van de islamisten protesteerden tegen zijn arrestatie, en het kwam tot confrontaties met veiligheidstroepen.

Source: israeltoday

Read: 15 arrested as Palestinians, police clash on Temple Mount

Israeli security forces clash with Palestinian protesters on the Temple Mount after Friday prayers on Feb. 22