maandag 30 september 2013

Wiesje de Lange Overleden



Afgelopen nacht overleed Lea (Wiesje) de Lange in Jeruzalem op 75-jarige leeftijd. We herinneren ons Wiesje als een vurige voorvechtster van Israël en een trouwe vriendin van stichting Christenen voor Israël.

Wiesje de Lange werd geboren in Nederland in 1938 als Wiesje Samuel Prins (later Lea de Lange – Samuel Prins). Als klein kind heeft zij tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken gezeten op verschillende adressen. Deze periode en de naoorlogse jaren hebben haar leven gestempeld. Zowel haar opvoeding in Nederland als haar wonen in Israël sinds 1964. In Nederland ontmoette ze haar grote liefde Ab de Lange en samen stichtten ze een gezin en maakten alija naar Israël. Ze werden gezegend met kinderen en kleinkinderen. Hier genoten ze beiden intens van, omdat het gemis van degenen die werden omgebracht tijdens de Shoah, altijd voelbaar bleef.

Wiesje heeft veel betekend voor stichting Christenen voor Israel. Vanaf 1993 tot 2010 heeft ze jaarlijks spreekbeurten verzorgd, schreef voor Israël Aktueel en Profetisch Perspectief en publiceerde verschillende boeken. Waarvan het best bekend is, Een tocht voor Trinie, over haar onderduikperiode en de relatie met deze bijzondere vrouw in de jaren erna. Wie Wiesje eenmaal ontmoet had en haar had horen spreken was meestal diep onder de indruk. Krachtig, diep gelovig, puur Joods en sprankelend. Altijd opkomend voor de staat Israël, nooit moe om de situatie nog eens uit te leggen, altijd wijzend op de G’d van Israël.

Lees gehele: In memoriam