donderdag 15 mei 2014

Israël helpt ontvoerde Nigeriaanse meisjes zoeken



Premier Benjamin Netanyahu heeft de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan hulp bij de zoektocht naar de ontvoerde meisjes en de strijd tegen de terreur toegezegd. De Nigeriaanse president heeft het Israëlische aanbod aanvaard.

Vorige maand werden 276 Nigeriaanse meisjes uit een school ontvoerd door de islamitische terreurgroep Boko Haram. Maandag werd een video gepubliceerd, waarin de meisjes in islamitische kleding verzen uit de Koran opzeiden (foto). Boko Haram-leider Abubakar Shekau zei in de video, de meisjes vast te houden en te dwingen zich tot de islam te bekeren, totdat de Nigeriaanse regering de gevangen leden van zijn groep vrijlaat.

De regering van de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan verwierp de eis, en wendde zich tot de internationale gemeenschap voor hulp. Israël heeft snel op deze oproep gereageerd.

Een regeringswoordvoerder in Abuja zei over de Israëlische steun: 'We zijn verheugd om een sterke partner naast ons te hebben, die uitgebreide ervaring en expertise heeft in de strijd tegen terreur'. Volgens recente berichten helpen Israëlische strijdkrachten al met het verzamelen van inlichtingen en leiden zij Nigeriaanse strijdkrachten bij de aanpak van de dreiging van Boko Haram.

Israël en Nigeria hebben een goede relatie. Er is een gezamenlijke defensie-overeenkomst en Israël heeft Nigeria in het verleden al verkenningsvliegtuigen ter beschikking gesteld.

Read: Israeli Forces in Nigeria in search for 200 abducted Christian girls