dinsdag 23 november 2010

Wayne Dieleman: De tragiek van een Christen-Jood

Nadat zijn moeder hem direct na zijn geboorte afstaat ter adoptie, groeit Wayne Dieleman op in een christelijk boerengezin in de Noordoostpolder. Zijn leven krijgt een bijzondere wending, als hij een telefoontje krijgt van een man die beweert zijn halfbroer te zijn.

Wat volgt is een bizarre confrontatie met zijn biologische familie. Dieleman (1966) blijkt vijf broers en een zus te hebben. En ook zijn biologische moeder is nog in leven. Tien jaar lang kan Dieleman het niet opbrengen om haar te ontmoeten, maar als hij in 2008 ernstig ziek wordt verandert dat.

Speurtocht
Na de ontmoeting met zijn moeder wil Dieleman meer weten over zijn familie. Hij begint aan een speurtocht die hem hard confronteert met de Tweede Wereldoorlog. Dieleman blijkt Joods te zijn en zijn teruggevonden familie blijkt, op enkele leden na, te zijn uitgemoord in de concentratiekampen Auschwitz en Sobibor.

Christen of jood
Dielemans zoektocht naar de geschiedenis van zijn familie wordt zo ook steeds meer een zoektocht naar zijn eigen identiteit. Want wat is hij nu eigenlijk: christen of Jood?

Beluister hier het interview: Wayne Dieleman

Website: W. Dieleman