dinsdag 12 april 2011

Silberbauer, die Anne Frank arresteerde, werkte na de oorlog voor de West-Duitse geheime dienst BND

Karl Josef Silberbauer













BERLIJN - De SS'er Karl Josef Silberbauer, die Anne Frank in 1944 arresteerde, heeft na de oorlog voor de West-Duitse geheime dienst BND gewerkt. En dit is niet het enige controversiële feit uit het BND-verleden dat bekend is geworden.


"Ik was volkomen verbijsterd", zegt het Duitse Kamerlid Jan Korte over het nieuws van Karl Josef Silberbauer. "Het is tijd dat de Duitse staat alles op tafel legt, alle archieven vrijgeeft en niet wacht tot er weer een schandaal komt", aldus Korte, fractielid van Die Linke in de Bondsdag. "Dat zijn we tegenover de slachtoffers verplicht." Onlangs bleek dat de BND al acht jaar voor diens aanhouding de verblijfplaats kende van de beruchte Adolf Eichmann.

Ook kwam naar buiten dat de BND oorlogsmisdadiger Klaus Barbie, alias 'de slachter van Lyon', als betaalde informant heeft gebruikt.

De regering van bondskanselier Angela Merkel besloot in februari tot het instellen van een commissie van historici die het 'bruine' verleden van de geheime dienst gaat onderzoeken. Maar dat gaat Korte niet ver genoeg. De bondskanselier moet een 'politiek signaal geven' dat de verwerking van het BND-verleden ook echt gewenst is, meent Korte.











Het BND-verleden is tot partijpolitiek geworden. De CDU wil voorkomen dat haar legendarische bondskanselier Konrad Adenauer, in de jaren vijftig verantwoordelijk voor de geheime dienst, de Zwarte Piet krijgt toegeschoven. Die Linke wil graag bewijzen dat er aan de democratische Bondsrepubliek een flinke smet zit. Het verleden van de Stasi, de geheime dienst van de communistische DDR, wordt wel uitgebreid onderzocht maar dat van de BRD niet, klaagt Die Linke.

Silberbauer was bepaald niet de enige oud-nazi die na de oorlog carrière maakte in de Bondsrepubliek. Naar schatting 200 fervente oud-nazi's waren in dienst van de Organisation Gehlen, de voorloper van de huidige BND. Daaronder talrijke zware oorlogsmisdadigers. Zo waren types als Johannes Clemens in dienst, die deel uitmaakte van een commando dat 335 Italiaanse burgers doodschoot.

Of Georg Wilimzig, wiens troepen duizenden Poolse mannen, vrouwen en kinderen ombrachten. Ook Silberbauers baas in Amsterdam, Wilhelm Harster, werkte voor de BND, als recruteerder van agenten.

Bron: De Gelderlander

Read also: BND career after arresting Anne Frank

SS man who arrested Anne Frank became intel officer in postwar West Germany

Silberbauer op latere leeftijd

Verslaggever Jules Huf meldt zich in november 1963 vanuit Wenen voor het NCRV-programma De Radiokrant. Hij heeft gesproken met Karl Josef Silberbauer die zojuist is gearresteerd voor de inval bij de familie Frank in het Achterhuis.
Silberbauer wordt in Wenen aangehouden nadat hij is opgespoord door de Oostenrijkse speurder Simon Wiesenthal. Die had in 1958 besloten hem te gaan zoeken, om de twijfel van Holocaustontkenners te ontkrachten. In 1964 werd de strafvervolging van Silberbauer gestaakt met als reden dat hij slechts op bevel had gehandeld.



Bron: ncrv tune terug
















Anne Frank (Joodse) die mede door Silberbauer te vroeg stierf in Duits vernietigingskamp van de Nazies.