zondag 11 december 2011

Dode Zeerollen in Drents Museum


Fragment van de Jesajarol

Het Drents Museum is er in geslaagd om een uniek archeologisch fenomeen naar Nederland te halen: in 2013 zal er een grote tentoonstelling over de befaamde Dode Zeerollen te zien zijn in Assen. De rollen zijn nooit eerder ter wereld getoond. Nieuwsuur was in Israël.

Een herder ontdekte in 1947 de 900 rollen in een grot vlak bij de Dode Zee. Ze geven een uniek beeld van het leven in de tijd van Jezus en behoren tot een van de belangrijkste archeologische vondsten ter wereld.

De tentoonstelling in het Drents Museum laat originele Bijbelse manuscripten en objecten zien uit de 3de eeuw voor Chr. tot de 1ste eeuw na Chr. en alternatieve teksten die niet in de Bijbel terecht zijn gekomen. De teksten op deze wereldberoemde rollen geven onschatbare informatie over de geschiedenis en cultuur uit de periode waarin belangrijke kenmerken van het Jodendom en Christendom gevormd werden.

Ontdekking

Verder zijn er objecten uit het oude Judea, uit de nederzetting van Qumran (de plaats waar de rollen gevonden zijn) en uit Jeruzalem. De Dode Zeerollen worden samen met het grafcomplex van Toetanchamon in Egypte en het Chinese Terracotta Leger in Xi'an als één van de grootste archeologische ontdekkingen van de twintigste eeuw beschouwd.

NOS-verslaggeefster Nicole Lefever was in Israël en sprak er met de directeur van het Drents Museum en een aantal zeerollenexperts.

Bron: Nieuwsuur