zondag 10 juni 2012

Wagnerconcert Israël gaat na annulering tóch weer door

De Duitse componist Richard Wagner, was een notoire antisemiet!

TEL AVIV - Het eerste grote Wagnerconcert in 74 jaar in Israël gaat toch door, maar wel op een andere dag en plaats dan was gepland.

Het concert vindt plaats op 16 juni in het Hiltonhotel in Tel Aviv, zei dirigent Asher Fisch donderdag.

De muziek van de Duitse componist Richard Wagner (1813-1883) ligt uiterst gevoelig in Israël, omdat deze in nazi-Duitsland erg geliefd was.

Eerst zou het Wagner-concert plaatsvinden op de Universiteit van Tel Aviv d.d 18 juni, maar na [terechte] druk en protest eerder deze week van overlevenden van de Holocaust wisten zij het concert te schrappen.

De muziek van Wagner wordt geboycot in Israël sinds 1938. De ban werd wel eens gebroken, maar een volledig symfonieconcert van Wagner is sindsdien niet meer ten uitvoer gebracht.

Israël en de antisemiet Richard Wagner

De ophef over het Wagner concert in Israel blijkt weer goed voor heel wat media berichten: Joden, de Holocaust en ook nog Israel, dat schijnt nog steeds kranten te verkopen, of in elk geval hits op hun websites op te leveren (met ongetwijfeld de nodige onsmakelijke discussies eronder).

Vreemd genoeg wordt in een groot deel van de media-berichtgeving niet eens vermeld dat Wagner een antisemiet was, maar alleen dat Hitler een fan van hem was.

Wagner was geen gelegenheids- of vrijetijds-antisemiet, nee, hij dacht er veelvuldig over na, filosofeerde over dat Joden geen muziek konden maken of componeren en schreef er zelfs een brochure over.

Richard Wagners antisemitisme wordt op verschillende manieren geïnterpreteerd. Wagners uitspraken breien voort op antisemitische stereotypen en reflecties van de 19e eeuw, die hij in Duitsland en Europa aantrof. Wagner herhaalde echter niet alleen antisemitische stereotypen, maar ontwikkelde deze verder met schriften zoals Das Judenthum in der Musik. In het algemeen ontzegt Wagner joodse kunstenaars elke vorm van originaliteit.

Hitler ging regelmatig naar de opera en bestudeerde Wagner intensief. Hitler was idolaat van Wagner als voorbeeld van zijn eigen visie op het leven.

Bron: Israel & Palestijnen Nieuws Blog

Spotprent hoe het antisemitisme van Wagner, Hitler bespeelde en beinvloedde.

Lees: Onduidelijkheid over Wagnerconcert in Israël

Read: Holocaust survivor organization protests Wagner’s Tel Aviv debut