woensdag 9 januari 2013

Israël koopt duizend jaar oude Joodse documenten uit Afghanistan

Detail van het commentaar van Saadia Gaon op Jesaja 34

De nationale bibliotheek van Israël heeft deze week een serie Joodse documenten onthuld die onlangs werden gevonden in een grot in Afghanistan. De documenten tonen aan dat er zo'n duizend jaar geleden al een Joodse gemeenschap bestond in het noorden van het huidige Afghanistan.

Het gaat om in totaal 29 documenten. Op de stukken papier zijn onder meer religieuze commentaren, financiële gegevens en brieven te vinden. Er zijn ook onbekende teksten van de bekende rabbijn Saadia Gaon (892-942) aangetroffen. Een van de papieren bevat een commentaar van deze rabbijn op Jesaja 34. De teksten, die volgens de bibliotheek waarschijnlijk dateren uit de eerste helft van de elfde eeuw, zijn onder meer geschreven in het Hebreeuws, Aramees, Arabisch en Perzisch.

De bibliotheek spreekt van de belangrijkste vondst van manuscripten, sinds de ontdekking van de Caïro Genizah in de negentiende eeuw. Hoeveel documenten er precies in de Afghaanse grot zijn gevonden is niet duidelijk. De nationale bibliotheek van Israël heeft er in ieder geval 29 weten aan te kopen via een handelaar in Jeruzalem. Deze documenten worden binnenkort gedigitaliseerd en zullen dan online gezet worden.

Genizah is het Hebreeuwse woord voor een opslagruimte naast een synagoge of joodse begraafplaats, waar Hebreeuwse boeken en papieren worden bewaard. Volgens de joodse wetten is het verboden schrijfsels weg te gooien waar de formele naam van God in staat. Daarom worden deze schrijfsels doorgaans opgeslagen of begraven.

De Afghaanse collectie biedt een uniek kijkje in het leven van joden die in de elfde eeuw in het toenmalige Perzië woonden. Doordat de papieren lange tijd in een droge grot lagen zijn ze goed bewaard gebleven.

Volgens Haggai Ben-Shammai van het museum bevatten de documenten duidelijk herkenbare joodse namen en wordt er melding gemaakt van commerciële activiteiten langs de Zijderoute, die Europa met het Oosten verbond. ‘Dit is de eerste keer dat we een grote verzameling manuscripten hebben die de cultuur van de joden die daar woonden vertegenwoordigen. Tot vandaag hadden we hier niets over.’

Bron: historiek.net

Read: Manuscripts Reveal Ancient Community of Afghan Jews

Foto's: National Library of Israel