woensdag 17 april 2013

Raketten op badplaats Eilat, waarschijnlijk vanuit Sinaï



Vanochtend kort na 9 uur klonken de sirenes, toen in de zuidelijke kustplaats Eilat het luchtalarm werd gegeven voor een raketaanval.

De inwoners renden meteen naar de schuilkelders, en kort daarna waren meerdere luide raketinslagen in de omgeving van de geliefde toeristische bestemming te horen.

Er waren twee raketten afgeschoten op de stad Eilat. Deskundigen gingen er van uit, dat de projectielen vanuit de Sinaï waren afgeschoten, waar allerhande regionale strijdgroepen waaronder Hezbollah en Al Qaida hun bases hebben. Dit werd door de Egyptische regering aanvankelijk ontkend, maar later zochten Egyptische militairen in het gebied naar mogelijke lanceerplaatsen.

Een raket kwam op open terrein terecht, een tweede in een woonwijk, waar ze weinig schade en geen gewonden hebben veroorzaakt. Er zouden ook twee raketten zijn afgevuurd op de nabijgelegen Jordaanse stad Aqaba.

De luchthaven van Eilat werd gesloten als voorzorgsmaatregel. Vanwege de toenemende anarchie op het Sinaï schiereiland werd in april een eenheid van het raketverdedigingssysteem Iron Dome opgesteld bij Eilat.

De Israëlische minister voor Water en Energie verklaarde namens de regering; "Gisteren vierden we Onafhankelijkheidsdag en vanmorgen werden we pijnlijk herinnerd aan de werkelijkheid waarin we leven. De beschieting onderstreept dat het nodig is onszelf te beschermen en ons lot niet in de handen van anderen te leggen'.

Later op de dag stelde een salafistische Moslimorganisatie, die zich Mujadedin Shura Raad noemt, zich verantwoordelijk voor de aanval, met de mededeling op zijn website dat zijn strijders er in waren geslaagd 'het bezette Eilat te beschieten met twee Gradraketten'.

Bron: Israel Today

Read: Terrorist missiles hit Eilat