donderdag 11 april 2013

Synagoge Damascus verwoest

De Jobar-synagoge is gebouwd ter ere van de profeet Elia

Een ruim 2000 jaar oude synagoge in de Syrische hoofdstad Damascus is de afgelopen maanden geplunderd en verwoest. Dat melden zowel de Syrische rebellen als een hoge functionaris van het regime.


De Jobar-synagoge, gebouwd ter ere van de profeet Elia, was een van de oudste ter wereld en een belangrijk pelgrimsoord. Het gebedshuis was al eerder beschadigd door beschietingen.

Over de staat van het gebouw bestaat nog onduidelijkheid. Volgens het Syrische ministerie voor Cultuur is het tot de grond toe afgebrand.

Het Amerikaanse persbureau AP sprak met een Syrische activist die het gebouw vorige maand heeft bezocht. Volgens hem was er grote schade aan de omringende gebouwen maar stond het hoofdgebouw van de synagoge nog overeind.

Vast staat wel dat het gebouw flink is beschadigd. Zowel het ministerie als de activist zeggen dat het joodse gebedshuis voor de vernielingen al uitgebreid is geplunderd. Het grootste gedeelte van de manuscripten en historische voorwerpen is inmiddels verdwenen. Beide partijen geven elkaar de schuld van de plunderingen.

Syrische rebellen namen vorig jaar de wijk rond de synagoge in. Sindsdien zijn er geregeld hevige confrontaties tussen de strijders en het Syrische leger.

De Jobar-synagoge is gebouwd op een grot die de profeet Elia zou hebben gebruikt om zich te verbergen toen hij vervolgd werd.

Bron: NOS

Read: Historic Damascus synagogue looted and destroyed