woensdag 28 oktober 2009

Verdrijving arabische Joden - The Forgotten Refugees


Sympathisanten van de Palestijnen vertellen graag hoe vreedzaam Joden en Arabieren samenleefden in het Midden-Oosten voordat die vermaledijde zionisten kwamen en iedereen wilden overheersen. Zolang de moslims in de meerderheid en dominant waren, en de Joden zich daaraan aanpasten, ging het in de ogen van de moslims prima.

De Joden hebben daar gemengde gevoelens over. In de Arabische wereld ging het vaak beter dan in Europa, maar er waren, afhankelijk van tijd en plaats, tal van discriminitoire en vernederende maatregelen en gebruiken, en van gelijkwaardigheid was geen sprake. Na de stichting van Israel zijn bijna alle Joden uit de Arabische landen gevlucht en verdreven, met achterlating van een hoeveelheid land die meerdere keren de oppervlakte van Israel omvat. Bron: israel-palestijnen-blogspot

De verzwegen exodus: de verdrijving van 850.000 Joden uit het M-O door de Arabieren:

De 850.000 Joodse vluchtelingen in het Midden-Oosten waar je zelden iets over hoort. Zij werden verdreven tussen 1948 en 1955 uit moslimlanden waar ze al vele eeuwen waren ingeburgerd. Nooit kregen ze compensatie voor de vele bezittingen die ze moesten achterlaten. De meesten van hen werden opgevangen in Israël. Waar konden ze anders nog naar toegaan? Naar Europa waar ze bijna werden uitgemoord? Bron: brabosh.com

Elie Wiesel heeft ooit gezegd: “De fanatici die moorden in Gods naam, maken van hun God een moordenaar!”. Heel de wereld kent het verhaal van de naqba (‘de ramp’) toen honderdduizenden Palestijnse Arabieren op de vlucht sloegen tijdens de Onafhankelijkheids-oorlog van 1947-49 en nog een keer tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967. Niet of nauwelijks bekend is de geschiedenis van de vervolging en verdrijving van de Arabische Joden uit hun thuislanden in diezelfde periode. Het ‘vluchten’ verliep namelijk ook in omgekeerde richting.

Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog en vooral de jaren die erop volgden, werden tussen 750.000 en 1 miljoen Arabische Joden, moe getergd en vervolgd, gedwongen hun Arabische vaderlanden te verlaten, met achterlating van hun huizen en al hun hebben en houden alsook het verlies van een hoeveelheid land die meerdere keren de huidige oppervlakte van Israël omvatte. Zij hebben hiervoor nooit compensatie gekregen. De meesten van hen vonden onderdak in de nieuwe Joodse staat, anderen trokken verder door naar Europa en de Verenigde Staten. Als de staat Israël omtrent 1900 voornamelijk door Oost-Europese Joden werd opgebouwd, leefden er omstreeks 1955 haast evenveel Arabische Joden als Oost-Europese Joden in Israël.
Bron: brabosh.com

Lees ook: De ondergang en verdrijving van de Joden van Lybië

Read: The Plight of the One Million Jewish Refugees expelled from Arab Lands


Video hierboven. Génève, 19 maart 2008. Voor het eerst mag de Lybisch-Joodse Regina Bublill Waldman, voorzitster van JIMENA (Jews Indigenous to the Middle East and North Africa) haar verhaal vertellen, over de bijna 1 miljoen Joden die uit de Arabische wereld werden verdreven, tegenover de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties in Genève. Het heeft meer dan vijftig jaar geduurd vooraleer dit toegelaten werd.


The Forgotten Refugees Docu: