vrijdag 8 juli 2011

Israëlische politie massaal uitgerukt op luchthaven Ben-Gurion in verband met pro-Palestijnse activisten

Politieagenten op het Israëlische vliegveld Ben-Gurion letten op activisten die willen protesteren tegen de blokkade van Gaza. Foto Reuters / Nir Elias

Honderden extra politieagenten en agenten in burger staan paraat op Israëls internationale luchthaven Ben-Gurion in verband met de verwachte komst van pro-Palestijnse activisten uit het buitenland.

Activisten die eigenlijk met een hulpvloot vanuit Griekenland naar de Gazastrook wilden uitvaren (maar door Griekenland terecht werden tegen gehouden - nottie van ons) om Israëls zeeblokkade van het gebied te doorbreken, hebben aangekondigd om alsnog naar Israël af te reizen om tegen de blokkade te protesteren. De honderden demonstranten willen naar de Westoever om daar 'vreedzaam' de aandacht op het lot van de Palestijnen te vestigen, meldt persbureau AP.

De Israëlische autoriteiten hebben de namen van 150 activisten doorgegeven aan luchtvaartmaatschappijen, in de hoop hun komst te voorkomen. Het gaat om mensen die potentieel problemen kunnen opleveren, meldt de krant Yediot Ahronot.

De Israëlische regering heeft duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling is om mensen uit het land te weren vanwege hun politieke opvattingen, maar wel om mensen te weren die illegale of gewelddadige acties in de zin hebben. “Ieder land heeft het recht om provocateurs tegen te houden”, zei premier Benjamin Netanyahu eerder deze week. De politiemanschappen op Ben-Gurion staan paraat om in te grijpen bij ordeverstoringen, zei politiewoordvoerder Micky Rosenfeld. Op de luchthaven zijn cellen beschikbaar voor tachtig arrestanten. Als er meer mensen moeten worden aangehouden, worden die overgebracht naar een gevangenis in het zuiden van Israël, zei Rosenfeld.

Bron: NRC [wij zijn het niet geheel eens met de teneur van het gehele artikel]

Lees: Pro-Palestijnse activisten willen door de lucht komen

Palestijnse activisten geweerd uit vliegtuig

Nu ook Freedom Flytilla

Uitspraken Ronny Naftaniël (CIDI) via Twitter:

"Israel is opeens een geliefd bedevaartsoort voor Palestina activisten die hun bezoedeld ei op heilige grond willen leggen!"

"Terecht houden de luchtvaartmaatschappijen de 300 #flytilla activisten tegen Israel niet in mogen omdat ze rotzooi willen trappen."