donderdag 21 juli 2011

"Zwarte-mannen-symboliek"

Dhr. A. Sluijs

"We maken onszelf totaal ongeloofwaardig naar jongeren toe, waardoor zij massaal de kerk verlaten en bijvoorbeeld overstappen naar de evangelische beweging.

Die zijn namelijk veel geloofwaardiger omdat die wat ze zeggen en geloven ook uitdragen. Bij ons is het vaak 'zwarte-mannen-symboliek', zonder inhoud, maar daar prikken jongeren dwars doorheen." Dat zegt dhr. A. Sluijs over reformatorische kerken in een interview met CIP.

Sluijs is zelf lid van een Reformatorisch kerk en ziet met lede ogen aan dat jongeren de kerk verlaten: "De linkse flank van onze kerken probeert de jongeren alsnog te houden door allerie toezeggingen te doen en speciale diensten te organiseren. Dat werkt misschien op korte termijn, maar op lange termijn raak je ze alsnog kwijt. Sommige mensen snappen dat niet. Ze vergelijken het dan met de evangelische beweging, waar ook speciale diensten worden georganiseerd en waar jongeren niet altijd weglopen. Dat komt echter niet door de vorm van de diensten maar door de inhoud van de mensen. Natuurlijk wil ik niet zeggen dat alle mensen in reformatorische kerken schijnheilig zijn, maar ga nu eens aan 400 mensen vragen uit alle Reformatorische kerken, of ze wat over hun relatie met de Heere Jezus kunnen vertellen. Ik durft mijn hand ervoor in het vuur te steken dat zeker 60% daar niets over kan/durft/wil vertellen."

"En zo gaan we dus ook met onze jongeren om", vervolgt Sluijs zijn betoog. "Jongeren willen weten waarom we bepaalde dingen doen en waarom we geloven. Als ze steevast te horen krijgen 'Dat hoort nu eenmaal zo' of 'Zo zijn we het gewend' zijn ze er op een gegeven moment mee klaar. Er is eigenlijk maar een oplossing voor het probleem en dat is terug naar de basis: terug naar het kruis waar de Heere Jezus zich liet vermoorden voor onze zonden. Als we vanuit dit kruis naar onze jongeren toe getuigen, zien ze iets van de rijkdom van Gods genade en reken er maar op dat ze door hebben dat het puur is! Daar ligt ook een zware taak voor de predikanten: ophouden met steggelen over ditjes en datjes en de Heere Jezus Christus gaan verkondigen!"

Bron: CIP

De 'zwarte kousen kerk', ook mede kerkverlating omdat vele van deze orthodox christelijke kerken in de vervangings-theologie verstrikt geraakt zitten.