woensdag 23 september 2015

Jom Kippoer: Het openbare leven staat vandaag stilIn Israël begon op dinsdag bij zonsondergang Jom Kippoer, de hoogste Joodse feestdag. De 'Dag van Verzoening' of 'Grote Verzoendag' wordt als een strikte vastendag in acht genomen, zelfs lichamelijke verzorging is verboden. 25 uur wordt niet gegeten of gedronken.

Duizenden Joden verzamelen zich bij de Westelijke Muur ('Klaagmuur') in de Oude Stad van Jeruzalem en bidden tot God om vergeving van hun zonden. Foto: Hadas Parush (Flash 90).

In het Heilige Land zijn geen restaurants en cafés open, met uitzondering van Arabische zaken. Het openbare leven ligt volledig stil. Alle grensovergangen blijven gesloten, evenals de internationale luchthaven Ben Goerion.

Hoewel de overheid geen rijverbod heeft ingesteld, zijn de straten vrijwel volledig vrij van verkeer. Op Jom Kippoer worden geen radio- of tv-programma's uitgezonden. Religieuze Joden brengen de dag vrijwel uitsluitend door in de synagoge of in gebed.

Op Jom Kippoer wordt volgens de Joodse traditie het oordeel over de mens, dat was geveld op Nieuwjaarsdag, de Dag des Oordeels, verzegeld en krijgt het daardoor geldigheid. Grote Verzoendag is bedoeld om de mens te ontzondigen, om hem de goddelijke vergeving voor zijn wandaden te laten verkrijgen. Zo is Grote Verzoendag een dag van berouw, boete en bekering.

Op Grote Verzoendag wordt witte kleding gedragen. Dit gaat terug op het Bijbelsvers: 'Al waren uw zonden als scharlaken, zij zullen wit worden als sneeuw, al waren zij rood als karmozijn, zij zullen worden als witte wol' (Jesaja 1:18).

Op woensdagavond eindigt Jom Kippoer, daarbij wordt op de shofar (ramshoorn) geblazen. Dit proclameert God als Koning van de hele aarde.

Israeltoday

The Yom Kippur War - 42 years on...

42 jaar geleden brak de Jom Kippoer oorlog uit

foto's: J vd T