vrijdag 25 september 2009

Tuvia Gelbard in Den Haag

Donderdagavond 24 september sprak Tuvia Gelbard uit Israël in de Vredekerk, Maartensdijklaan 126 in Den Haag. Het thema van de spreker is “Israël kennen is de bijbel kennen”.
De avond werd georganiseerd door Christenen voor Israël in samenwerking met de stichting ‘Pillar of Fire’.

Gelbard (66) is een boeiend spreker en een bevlogen man. Hij heeft zich nooit afgevraagd wat zijn land hem te bieden heeft, maar houdt zich meer bezig met wat hij zijn land zou kunnen geven.

Na zijn militaire dienst in een gevechtseenheid bracht hij een groot deel van zijn leven in de Negev-woestijn door in het zuiden van Israël. Hij koos voor een baan in het onderwijs en won later de hoogste prijs op onderwijsgebied in Israël. Hij leerde zijn studenten dat een gezonde samenleving alleen kan bestaan als je daar zelf iets aan bijdraagt. Door naar de Negev te gaan, gaf hij gehoor aan de oproep van Israëls belangrijkste leider, de voormalige premier David Ben Gurion, om mee te helpen de Joodse staat op te bouwen: “We moeten ons over heel Israël vestigen, zelfs in de woestijn, en die weer tot bloei brengen.”

Tuvia en zijn vrouw lieten in Netanya aan de kust het goede leven achter zich en gingen naar Dimona in de woestijn, een ware opoffering. Twaalf jaar later vonden ze een nieuwe uitdaging in Ariël om daar een leefbaar bestaan voor mensen mogelijk te maken. En vijf jaar daarna zetten beiden hun schouders onder een heel nieuw project, ‘Eshel Hashomron’, om daarmee Samaria weer ‘op de (land)kaart’ te zetten. In het Nederlands vertaald is de naam van dit project ‘Tamarisk van Samaria’, naar aanleiding van het bijbelvers “En Abraham plantte een tamarisk” in Genesis 21:33. Tuvia Gelbard woont nu in Ariël, in het hart van Samaria. Daar leidt hij een hotel met een bijbels themapark: 'De tuin van het Bijbelse Samaria'.

Tuvia Gelbard schreef het boek ‘Samaria onze wortels’, met als ondertitel ‘De vervulling van bijbelse profetieën’, en onlangs zijn nieuwe boek ‘Wandelen door de Bijbel in de schaduw van terreur’.