zondag 29 januari 2012

Auschwitz-herdenking in Wertheimpark

Monument in het Wertheimpark












In het Amsterdamse Wertheimpark is zondag de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz herdacht. Op 27 januari 1945 bevrijdden Russische troepen het beruchte concentratiekamp van de nazi's.


De bevrijding van Auschwitz wordt jaarlijks op de derde zondag van januari herdacht in het Amsterdamse Wertheimpark. Dit bij het door kunstenaar Jan Wolkers ontworpen Auschwitz-monument. Het monument is opgebouwd uit gebroken spiegels en heeft als opschrift 'Nooit Meer Auschwitz'.

Bij het monument hield de Amsterdamse burgemeester zondag een toespraak en er werden kransen en bloemen gelegd door particulieren en vertegenwoordigers van verschillende organisaties. Daarnaast werden de Jizkor- en Kaddishgebeden gezegd en werd er zigeunermuziek gespeeld.

De herdenking begon met een Stille Tocht vanaf het Amsterdamse stadhuis naar het Wertheimpark.

Extra steun

Afgelopen week maakte staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) bekend het jaarlijkse programma in de week van Holocaust Memorial Day financieel extra te gaan ondersteunen. De bewindsvrouw gaf toen aan dat 'het precedentloze industriële karakter van de Holocaust' het belangrijk maakt dat er apart stilgestaan wordt bij deze internationale geschiedenis. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft aangegeven de organisatie van de herdenking voortaan praktisch te gaan ondersteunen.

Bron: historiek.net