donderdag 5 januari 2012

PVV: excuses regering voor negeren Holocaust

Koningin Wilhelmina spreekt voor Radio Oranje. | Foto: Nationaal Archief

De PVV wil dat de regering alsnog excuses aanbiedt voor de ,,passieve houding’’ van de Nederlandse regering in ballingschap ten aanzien van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Londense kabinetten

PVV-leider Geert Wilders pleit daarvoor woensdag naar aanleiding van een boek van Manfred Gerstenfeld over de passieve opstelling van koningin Wilhelmina en de 'Londense kabinetten’ onder leiding van toenmalig minister-president Gerbrandy in de oorlog, waarover De Pers woensdag bericht.

Wegkijken

In het boek, dat afgelopen zomer uitkwam, pleiten de oud-ministers Els Borst en Gerrit Zalm voor excuses voor het ‘wegkijken’ van de Nederlandse regering.

Moreel gezag

Borst bevestigt woensdag tegenover het ANP dat zij excuses op zijn plaats vindt. Koningin Wilhelmina had in haar toespraken elke keer ,,met moreel gezag'' een oproep moeten doen om Joodse landgenoten te helpen en te beschermen, vindt Borst. ,,Dat heeft ze laten liggen. Omdat ze niet wilde of niet mocht, dat weet ik niet. Maar ze deed het niet.''

Auschwitz-herdenking

Borst zou het goed vinden als premier Mark Rutte op een geschikt moment verontschuldigingen aanbiedt, bijvoorbeeld bij een toespraak tijdens een Auschwitz-herdenking of rond 4 en 5 mei. Ze is aangenaam verrast door de oproep van de PVV. ,,Ben ik het voor het eerst van mijn leven met Geert Wilders eens.''

Gebrek aan begrip

Borst was vicepremier in het tweede paarse kabinet onder leiding van premier Wim Kok dat in januari 2000 erkende dat de Nederlandse overheid tekort was geschoten bij de opvang van Joden na de oorlog. Er was sprake van een ,,kille ontvangst en gebrek aan begrip voor hen die terugkwamen uit de kampen'', zei Kok toen.

Het toenmalige kabinet van PvdA, VVD en D66 besloot in maart van dat jaar in totaal 680 miljoen gulden beschikbaar te stellen voor oorlogsslachtoffers, waarvan 400 miljoen voor de Joodse gemeenschap.

Bron: De Pers

Link: HOE DE JODEN UIT NEDERLAND VERDWENEN