donderdag 19 januari 2012

Topjaar voor Antwerpse diamanthandel

diamant-geveild-voor-8-miljoen

De diamanthandel in Antwerpen heeft een uitstekend jaar achter de rug.

In totaal werd voor een bedrag van 44,6 miljard euro aan ruwe en geslepen steentjes verhandeld, een stijging van maar liefst 47 procent. In 2010 was dat nog 30,1 miljard euro, meldden Belgische media dinsdag.

Zowel de import als de export van diamanten groeide in absolute bedragen met meer dan 30 procent. Dat komt voor een deel door de sterk gestegen prijs van diamant, want in volumes (karaat) was de groei iets minder spectaculair.

Vooral de toegenomen vraag naar diamant in India en China heeft de handel gestimuleerd. ,,Enerzijds is er de toegenomen koopkracht van de groeiende middenklasse in die landen. Anderzijds zien veel rijke Chinezen diamant tegenwoordig als een veilige belegging, omdat de diamantprijs vrij crisisbestendig is", zegt Caroline De Wolf van het Antwerp World Diamond Centre.

De diamantsector maakt normaal zijn jaarresultaten pas eind februari bekend. De diamantairs liggen al maanden onder vuur in een aantal fraudedossiers en waren de voorbije dagen ook in een rel met het Antwerpse gerecht verwikkeld. De uitzonderlijke resultaten komen volgens de kranten dus niet ongelegen. Diamant was vorig jaar goed voor meer dan 5 procent van de totale Belgische export.

Bron: RTL-Z



Antwerpen bekend om de joodse diamanthandel