donderdag 19 januari 2012

Premier Netanyahu bezoekt Nederland – eerste bezoek in vijftien jaar

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt vanavond in de Portugese Synagoge in Amsterdam. Foto Reuters / Ronen Zvulun

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is vanmiddag in Nederland gearriveerd. Het is voor het eerst in vijftien jaar dat een Israëlische premier Nederland bezoekt.

Het officiële doel van het tweedaagse bezoek is om de betrekkingen te intensiveren. Nederland en Israël zullen een samenwerkingsovereenkomst tekenen. Daarnaast beloven ze elkaar jaarlijks te ontmoeten op regeringsniveau.

De relatie tussen Nederland en Israël is innig te noemen. Een enkele zin uit het regeerakkoord spreekt boekdelen: ‘Nederland wil verder investeren in de band met de staat Israël.’ Geen enkel ander land wordt in het regeerakkoord genoemd.

Nederland toonde zich de afgelopen jaren een trouwe bondgenoot van Israël. In september vorig jaar blokkeerde Nederland een gezamenlijk EU-standpunt omdat de tekst te kritisch over Israël zou zijn. Daarna stemde het tegen het Palestijnse verzoek voor lidmaatschap van de VN-onderwijs- en -cultuurorganisatie Unesco. Ook wijst Nederland Palestijns lidmaatschap van de Verenigde Naties af.

Bron: NRC.nl

Uri Rosenthal ontvangt Benjamin Netanyahu


Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (R) tijdens een ontmoeting met de Israelische premier Benjamin Netanyahu in Hotel des Indes. ©ANP