maandag 22 oktober 2012

Boodschap Israël aan EU: Jeruzalem is niet onderhandelbaar

Bouwproject in de Joodse wijk Gilo in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. 

De Israëlische premier Benyamin Netanyahu en minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman hebben de kritiek van de EU op het besluit afgelopen week om zo'n 800 woningen te bouwen in de wijk Gilo in Jeruzalem resoluut van de hand gewezen en Brussel duidelijk gemaakt dat Jeruzalem niet onderhandelbaar is en voor eens en altijd de ongedeelde hoofdstad van Israël zal blijven, ongeacht wat de Palestijnen en de rest van de wereld daarvan vinden.

Premier Netanyahu herhaalde dat er 'geen grenzen zullen worden gesteld aan het bouwen in onze hoofdstad. Net zoals er wordt gebouwd in Londen, Parijs, Washington en Moskou zullen wij blijven bouwen in Jeruzalem. De band met onze hoofdstad is namelijk net zo historisch en sterk.'

Jeruzalem rode lijn en niet onderhandelbaar
Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman duidelijk gemaakt dat Jeruzalem een 'rode lijn' is voor de Joodse staat en dat er met niemand over de Israëlische hoofdstad onderhandeld zal worden. 'Jeruzalem is geen nederzetting,' benadrukte Lieberman. 'Gilo is een Joodse wijk waar zo'n 32.000 tot 33.000 Joden wonen. Het is een integraal deel van Jeruzalem.' (1)
De minister wees daarmee de kritiek van de hoge EU afgevaardigde voor Buitenlandse Zaken Catherine Ashton dat nederzettingen 'illegaal' zouden zijn en een twee-statenoplossing bedreigen van de hand. Israël besloot tot de bouw omdat de Palestijnse Autoriteit al jarenlang de Oslo akkoorden negeert en probeert om via de VN al zijn eisen unilateraal aan Israël op te leggen. De PA heeft zich zelfs nooit gehouden aan Fase 1 van het plan, terwijl Israël dit door onder andere de terugtrekking uit Gaza wél deed.

'EU opstelling is anti-Israël'
Lieberman sneerde dat de EU zich maar beter op zijn interne problemen kan richten zoals de voortdurende fricties in Brussel over de te volgen koers om uit de financiële crisis te komen. Ook nodigde hij de EU officials uit om Gilo te bezoeken. 'De wijk is op slechts 7 minuten lopen vanaf het centrum en heeft een homogene Joodse bevolking.' Hij voegde eraan toe dat 'iedere Israëlische regering hier gebouwd heeft... De opstelling van de EU is unilateraal en is geen bevordering van de dialoog met de Palestijnen. Het is een anti-Israël houding.'
Gilo bevindt zich over de 'groene lijn' en is één van de vijf wijken die al snel na de bevrijding van Oost Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 werden ontwikkeld. In 2000 bevestigde de Amerikaanse regering Clinton dat wijken met een Joodse meerderheid zoals Gilo een integraal onderdeel van Israël moeten blijven.

Israël geen bezettingsmacht
In grote delen van de wereld wordt Israël ten onrechte als een bezettingsmacht neergezet. Behalve de duizenden jaren oude band die de Joden met Judea en Samaria hebben -in de media de Westelijke Jordaanoever of Westbank genoemd- was de status van dit gebied tussen 1948 en 1967 onbepaald. Er bestond geen Palestijnse staat en er werd zelfs geen enkele poging ondernomen deze op te richten, simpelweg omdat er nog geen Palestijns 'volk' bestond.
De Westelijke Jordaanoever werd in die 19 jaar bezet door Jordanië, dat het gebied vervolgens verloor toen het in 1967 met een groot aantal andere Arabische landen probeerde Israël te vernietigen. Toen de Joodse staat in tegenstelling tot alle verwachtingen de oorlog won veroverde het dan ook geen ander land, maar een vacuüm. De Arabieren die in het gebied woonden waren hoofdzakelijk immigranten uit talloze andere landen in het Midden Oosten en werden na 1967 om puur politieke redenen 'Palestijnen' genoemd. Zo was bijvoorbeeld aartsterrorist Yasser Arafat een Egyptenaar.

Levy Commissie: Stop discriminatie Joden op Westbank
In Israël heeft een speciale commissie recent aanbevolen om de rechten van Joden in Judea en Samaria gelijk te trekken met die van de Arabieren. In het Levy Rapport wordt gesteld dat het onrechtvaardig is dat alleen Joden een vergunning moeten hebben als ze in bijvoorbeeld Hebron een stuk land willen kopen, en de Arabieren en Palestijnen niet. Deze discriminatie van Joden, nota bene uitgevoerd door Israël zélf, moet volgens de commissie verdwijnen.
'Het moet niet langer mogelijk zijn dat Palestijnen Joden die jarenlang op hun land hebben gewoond zomaar kunnen verjagen omdat ze zich plotseling herinneren dat hun overgrootmoeder daar ooit een paar olijfbomen heeft geplant,' aldus Hagai Segal in een redactioneel commentaar op Ynet News. 'Sinds onze voorvaderen er werden verbannen heeft er op geen enkel moment in de geschiedenis Palestijnse soevereiniteit in Judea en Samaria bestaan.'

Bron: XanderNieuws

Read: Israel to EU: Jerusalem Not Negotiable