woensdag 3 oktober 2012

Google Street View filmt ook in Judea en Samaria


Voor zijn 'Street View' dienst rijdt een auto van Google, die is uitgerust met een camera, rond in Israël om voor het internet een driedimensionaal beeld van het hele land te maken. In april van dit jaar begon Google met het opnemen van Israël in zijn kaartensysteem.

Tot nu toe heeft Google Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa doorkruist met zijn kleurrijke auto's en vermeden de 'groene lijn', die de Palestijnse gebieden van het eigenlijke Israël scheidt, te overschrijden. Toch werden de afgelopen dagen enkele Google-auto's waargenomen in de Joodse 'nederzettingen' in de zogenaamde Westbank. De bewoners waren blij met het onverwachte bezoek en zien het als een aanmoediging en legitimatie van hun aanwezigheid daar.

Na vragen van bewoners gaven de bestuurders van de Google-auto's aan, dat zij niet mochten praten over hun bestemmingen of illegale wachtposten overschrijden. Hun voertuigen zouden ook niet zijn beveiligd tegen terreuraanslagen of bekogelen met stenen.
De Israëlische regering staat het filmen van de straten en gebouwen toe, maar eiste dat de firma Google de media en omwonenden informeert over hun geplande routes.

Het kan ook problematisch zijn als Google de 'nederzettingen' niet als Israël aanduidt. Op zijn landkaarten op het internet is de zogenaamde Westbank van Israël gescheiden door een stippellijn. Dit zal de inwoners waarschijnlijk niet bevallen, want als ze niet tot Israël behoren, maken ze deel uit van het grondgebied van de Palestijnse Autoriteit.

Bron: IsraelToday

Read: Israel Government Allows Google Maps Street View Service To Drive Through

Google's Street View will soon include the towns and cities of Judea and Samaria