dinsdag 30 oktober 2012

Luchtaanval op Soedan was test voor aanval op Iran


De beweerde luchtaanval op een wapenfabriek in Soedan vorige week is inderdaad uitgevoerd door Israël, en werd beschouwd als test voor een grotere aanval op de nucleaire installaties van Iran, volgens een bericht in de Londense Sunday Times.

De Britse krant verwees niet naar nader genoemde Israëlische en Westerse militaire bronnen, en meldde dat acht Israëlische straaljagers, een tankvliegtuig, een vliegtuig voor elektronische oorlogvoering en twee helikopters met commandoteams de lange-afstandsmissie uitvoerden.

Vier van de straaljagers hebben de fabriek daadwerkelijk gebombardeerd, terwijl de andere vier voor dekking zorgden. De commandoteams werden in reserve gehouden voor het geval een piloot werd neergehaald. Maar dat scenario was onwaarschijnlijk door de mogelijkheden van elektronische oorlogsvoering, dat er blijkbaar in slaagde het binnendringen van de Israëli's volledig te maskeren voor de Soedanese luchtverdediging.

Volgens de bronnen vernietigde de luchtaanval op Soedan niet alleen een belangrijke schakel in de wapensmokkel van Iran naar Gaza, maar stuurde hij ook een zeer duidelijke boodschap aan Iran over waartoe Israël in staat is, zelfs tegen verre vijanden.

Israëlische functionarissen zijn van mening dat het volgend voorjaar te laat is om te voorkomen dat Iran kernwapens verkrijgt, en dat internationale diplomatieke inspanningen al hebben gefaald, wat militaire actie onvermijdelijk maakt.

Bron: IsraelToday-NL

Read: Sudan air raid was Israeli test run for Iran strike