zondag 7 oktober 2012

Synagoge bij Parijs beschoten


In een voorstad van Parijs is gisteravond een synagoge beschoten met losse flodders. Het incident was op dezelfde dag waarop een aantal islamitische extremisten werd opgepakt voor een aanslag op een joodse winkel bij Parijs, vorige maand.

De synagoge staat in Argenteuil. Getuigen zagen een auto langzaam naar het gebouw rijden en hoorden schoten. Na het incident vonden agenten patronen op straat die voor losse flodders worden gebruikt.

Het bestuur van de synagoge in Argenteuil noemt de actie zeer verontrustend.

Eerder op de dag werden er bij een grote anti-terreuroperatie in Frankrijk meerdere arrestaties verricht. In Straatsburg werd een terreurverdachte door de politie doodgeschoten. Hij opende het vuur op agenten toen zij hem wilden arresteren, waarop de politie terugschoot.

De gedode man was vermoedelijk betrokken bij de aanslag met een klein explosief op een joodse winkel in Sarcelles. Daarbij viel een gewonde. De aanval veroorzaakte grote onrust in de regio.

President Hollande heeft in het Elysée-paleis over de aanvallen gesproken met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap. Hij probeerde ze gerust te stellen door te zeggen dat er een wet in de maak is waardoor veiligheidsdiensten radicale islamitische groepen beter kunnen bestrijden.

Bron: NOS