woensdag 31 oktober 2012

Hamas vuurt raketten af op Israëlische kernreactor Dimona


De Islamitische Palestijnse terreurbeweging Hamas heeft de  enkele Grad raketten op de Israëlische kernreactor in Dimona afgevuurd. De raketten misten hun doel, maar de aanval lijkt het begin van een ernstige escalatie in het Midden Oosten conflict.

De kernreactor in Dimona bevindt zich op slechts 42,5 kilometer afstand van de door Hamas gecontroleerde Gazastrook. De Grad raketten die de Palestijnen afvuurden ontploften weliswaar in open gebied, maar dicht genoeg bij Dimona om de Israëlische autoriteiten te doen vrezen dat een of meerdere raketten binnenkort wél hun doel zullen raken.

Hamas lijkt met deze gevaarlijke actie zich net als Hezbollah in Libanon definitief als een vooruitgeschoven en actieve militaire afdeling van Iran op te stellen. Begin oktober slaagde Hezbollah erin met een Iraanse stealthdrone het Israëlische luchtruim binnen te dringen en foto's te maken van het nucleaire complex in Dimona. Deze gegevens zijn ongetwijfeld doorgespeeld naar Hamas, die daar vanochtend gebruik van maakte door ongeleide Grad raketten richting de kerncentrale te schieten. De aanval kan dan ook als een Iraanse vergelding voor de vernietiging van de raketfabriek in Khartoum worden gezien.

Hamas vuurde tevens vier Grad raketten op de stad Beersheba af. Dit lijkt een vergelding voor de Israëlische luchtaanval gisterenavond op Palestijnse terroristen die raketten in stelling brachten. Hierbij kwam één Hamaslid om het leven. Een tweede terrorist raakte zwaargewond. De Israëlische aanval was op zijn beurt eveneens een vergelding voor eerdere Palestijnse raketbeschietingen. De Grad raketten die op Beersheba waren gericht ontploften allen in open gebied en richtten geen schade aan.

Vorige week kreeg Hamas een check van $ 425 miljoen overhandigd van de uit het oliestaatje Qatar afkomstige Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani. De Sheikh wil hiermee Hamas omvormen tot een gedisciplineerde gevechtseenheid à la de Iraanse Al-Qods brigade, die speciaal getraind is op het plegen van terreuraanslagen en aanvallen op doelen in het buitenland. Analisten waarschuwden vorige week dat Hamas om indruk te maken op de Sheikh de periode van relatieve kalmte zou beëindigen en opnieuw zou beginnen met regelmatige raketaanvallen op Israël, iets wat inderdaad gebeurde en vanochtend resulteerde in de aanval op de kernreactor.

Mocht zo'n raket ooit de centrale in Dimona raken en een grote nucleaire ramp veroorzaken, dan zal Israël niet aarzelen om al zijn militaire macht in te zetten om Hamas eens en voor altijd compleet te vernietigen.

Bron: XanderNieuws

Read: Hamas aims Grad at Dimona reactor