donderdag 18 oktober 2012

Hezbollah­drone gemaakt in Duitsland


De door de Israëlische luchtmacht boven de Negev-woestijn neergeschoten drone werd vermoedelijk gemaakt in Duitsland, meldde de Libanese krant Al-Jumhuriya vandaag.

De krant noemde hierbij de Duitse bedrijven Siemens en Bockstiegel. Volgens het bericht kwam het onbemande vliegtuig via een Iraans dekmantelbedrijf bij Hezbollah in Libanon. Van daaruit werd het vliegtuig vervolgens gelanceerd.

De krant schrijft dat Hezbollah meerdere van dergelijke drones bezit, die zouden worden gebruikt voor spionagedoeleinden. Ze kunnen niet meer dan drie kilo explosieven vervoeren en zijn daarom niet geschikt voor gebruik als vliegende bommen.

Nadat Israëlische gevechtsvliegtuigen de drone hadden ontdekt boven de Middellandse Zee, vloog die ongeveer 30 minuten in het Israëlische luchtruim voordat hij werd neergeschoten. Iran benadrukte daarop, dat voor die tijd drones enkele tientallen niet-ontdekte vluchten over Israëlisch grondgebied hadden gemaakt. Het Israëlische leger ontkent dit.

Zowel Iran als de met Teheran verbonden Hezbollah terroristen hadden het als een militair succes beschouwd, dat het hen was gelukt met een onbemand vliegend object het Israëlische luchtruim binnen te dringen en over verschillende militaire bases te vliegen.

Tot nu toe was verondersteld dat de drone in Iran was vervaardigd. Het Siemens concern heeft in de afgelopen jaren bij verschillende gelegenheden kritiek gekregen wegens vermeende zakelijke betrekkingen met Iran ter waarde van miljoenen. Het conglomeraat had echter al in 2010 openlijk bekend gemaakt, dat het geen zaken meer zou doen met Iran. In Israël wachten men nu op een standpunt over de recente beschuldigingen.

Bron: IsraelToday-NL

Read: Hezbollah drone reportedly manufactured in Germany