maandag 15 oktober 2012

Israëli's denken steeds ongunstiger over Obama

Nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen over ruim een maand worden gehouden, en Israël meer dan ooit een belangrijk verkiezingsthema wordt, oordelen de Israëli's zelf steeds negatiever over president Barack Obama. 


Een opiniepeiling in opdracht van The Jerusalem Post liet zien dat volgens 28 procent van de Israëli's vandaag de regering-Obama aan kant van de Palestijnen en de Arabische wereld staat in hun conflict met Israël.

Slechts 18 procent meent dat het huidige Witte Huis aan de kant van Israël staat, terwijl 40 procent het niet weet. Traditioneel meent de overgrote meerderheid van de Israëli's dat de Amerikaanse regering achter de Joodse Staat en tegenover zijn vijanden staat.

The Jerusalem Post hield exact dezelfde peiling toen Obama officieel aantrad in 2009. In de eerste peiling, voordat Obama echt zijn tanden zette in het Arabisch-Israëlische situatie, geloofde 31 procent van de Israëli's dat Obama, net als zijn voorgangers, pro-Israël zou zijn, ondanks dat de meeste Israëli's geloofden dat hij een Moslim is. 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft nauwelijks verhuld dat hij het liefst uitdager Mitt Romney de Amerikaanse verkiezingen ziet winnen, en in het weekeinde nam Netanyahu weer de zittende president Obama onder vuur.

Op de blog van het populaire tijdschrift Foreign Policy hekelde Zalman Shoval, de speciale gezant van Netanyahu voor de VS en Europa, Obama wegens zijn zwakke benadering van het nucleaire programma van Iran.

'De “rode lijn” van de regering-Obama is weifelend en de Iraniërs trekken daar gevaarlijke conclusies uit,' zei Shoval, een voormalige Israëlische ambassadeur in de VS.

Romney heeft herhaaldelijk Obama beschuldigd, 'Israël onder de bus te gooien' betreffende de Iraanse dreiging. Het lijkt er op, dat Netanyahu het hiermee eens is, en graag wil dat de Amerikaanse kiezers daar volgende maand rekening mee houden.

Bron: IsraelToday NL

Read: Israeli views of Obama increasingly unfavorable