maandag 15 oktober 2012

Vervroegde verkiezingen Israel / Early elections Israel


De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vervroegde verkiezingen aangekondigd. Die moeten binnen drie maanden, in het begin van 2013, plaatsvinden. Dat zei de premier vandaag in een televisietoespraak.

'Ik heb besloten dat het in het groter belang van Israël is om zo snel mogelijk naar de stembus te gaan', zei Netanyahu. Volgens de premier konden de coalitiegenoten het niet eens worden over de begroting.

Netanyahu zei een korte verkiezingscampagne te verkiezen boven een lange. Die voorkeur wordt waarschijnlijk ingegeven door het vertrouwen dat hij onder kiezers geniet. In de opiniepeilingen gaat hij aan kop en wordt niet bedreigd door een concurrent van formaat. Door de verkiezingen naar voren te halen zou Netanyahu dat voordeel willen uitbuiten, aldus onder meer de krant Haaretz.

De verkiezingen stonden eigenlijk gepland voor de herfst van 2013.

Bron: AD

Verkiezingen Israël op 22 januari


De parlementsverkiezingen in Israël worden gehouden op 22 januari. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt. Het parlement moet morgen nog zijn goedkeuring aan het voorstel geven.

Premier Netanyahu kondigde afgelopen week vervroegde verkiezingen aan nadat het niet gelukt was een begroting aan te nemen. Vooral enkele kleine religieuze regeringspartijen verzetten zich tegen bezuinigingen op sociale voorzieningen.

De verkiezingen stonden eigenlijk voor oktober 2013 op de agenda. Op grond van de peilingen maakt Netanyahu een goede kans om opnieuw premier te worden. Zijn Likoed-partij staat in de peilingen op winst.

Bron: NOS

Read: Netanyahu faces wild cards in early elections