vrijdag 26 oktober 2012

Misschien moet Israël Gaza weer binnenvallen


Israëlische politieke en militaire functionarissen reageerden dinsdag woedend, toen een officier van het Israëlische leger gewond raakte door een bermbom, die was verborgen langs het hek dat de door Hamas bestuurde Gazastrook scheidt van de rest van Israël. De bomexplosie was gericht tegen een Israëlische legerpatrouille in de buurt van de Kissufim Crossing. De gewonde officier werd ernstig gewond aan zijn gezicht en ledematen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei, dat hoewel het geweld afkomstig was uit Gaza, de ware bron ervan Iran was. 'We hebben vandaag te maken met strijd tegen terroristische agressie die vanaf onze zuidelijke grens met Gaza komt, maar die in feite afkomstig is van Iran en een heel terreurnetwerk dat deze aanvallen ondersteunt', zei Netanyahu. Het is bekend dat Hamas en de ermee verbonden terreurgroepen morele, logistieke en materiële steun van het Iraanse regime ontvangen.

Netanyahu zwoer dat er een heftige reactie komt op de aanvallen van dinsdag en de voortdurende raketbeschietingen van zuidelijk Israël. 'We zullen strijden en we zullen hen hard, heel hard raken,' zei Netanyahu. 'De manier om terreur te bestrijden is om terreur te bestrijden, en dat zullen we met grote kracht doen.'

Slechts enkele uren eerder had kolonel Amir Baram, commandant van een Israëlische paratrooper eenheid, voor Channel 2 News gezegd dat het Israëlische leger waarschijnlijk in de nabije toekomst weer een grondinvasie van Gaza zal moeten uitvoeren. 'Ik denk dat we geen keus hebben. We moeten binnenkort naar Gaza', zei Baram. Hij wees er op, dat de enige manier om de mogelijkheden van de terroristen echt te verlammen is om huis-aan-huis te doorzoeken en hun wapenvoorraden te vernietigen.

Israël is tijdens de winter van 2008-2009 Gaza met geweld binnengevallen. Ondanks de enorme omvang van raketaanvallen die Israël dwongen om actie te ondernemen, gaf de internationale gemeenschap (zoals voorspelbaar) Israël de schuld voor het conflict en de slachtoffers.

Bron: IsraelToday NL

Read: Israel might have to invade Gaza, again